BETER AF MET RECYCLETARⵊEF!!!

Coalitiepartijen in Medemblik zien veel voordelen, waaronder lagere kosten
Scheiding van afval thuis gebeurt nu veel beter!

Inwoners van Medemblik zijn voor wat betreft het huisvuil nog steeds goedkoper uit dan gedacht. Het ingevoerde recycletarief pakt tot nu toe heel goed uit!
Dat vinden de coalitiepartijen Morgen!, Gemeente Belangen, D66 en CDA. Medemblik is de eerste gemeente in de regio die dit jaar het nieuwe systeem heeft ingevoerd. De ’kinderziektes’ zijn volgens de partijen uit het systeem verdwenen.
Er is vooral een politieke reden voor de tevredenheid rond het recycletarief. De inwoners betalen voortaan een vast bedrag van 278 euro per huishouden. Elke keer wanneer de grijze rolemmer (240 liter) aan de weg wordt gezet, kost dat 10,40 euro. Wie bijvoorbeeld zes keer per jaar de grijze emmer laat legen, betaalt dan in totaal 240 euro voor de afvalheffing.

Huishouden
Daar zit de crux, aldus de partijen. Dat bedrag is nog altijd stukken lager dan de bewoners in de omringende gemeenten moeten betalen voor hun huisvuil. In Opmeer is dat bedrag voor een huishouden komend jaar 425 euro, in Koggenland 396 euro.
Sinds de invoering is er in de gemeente een veel betere scheiding van het huishoudelijk afval gekomen. Dat blijkt ook uit de cijfers die de ophaaldienst HVC verzamelt. Door dit succes – een betere scheiding bij de inwoners thuis – brengt de gemeente komend jaar het huisvuiltarief met 8 procent omlaag.

Verzet
Tot nu toe heeft alleen de partij Hart voor Medemblik zich stug verzet tegen het recycletarief. Volgens deze partij zadelt het de bewoners op met weer een extra taak. Overigens geldt de nieuwe opzet alleen voor het aan de weg zetten van de grijze rolemmers. De afvalbakken voor plastic (oranje) en GFT (groen) worden zonder extra heffing maandelijks geleegd.
De nieuwe aanpak werkt in de meeste wijken prima, maar de vier partijen weten ook dat het ophalen van huisvuil in de historische binnensteden een pijnpunt blijft.
In de oude stad van Medemblik zijn ondergrondse afvalcontainers door HVC geplaatst. Toch gebeurt het regelmatig dat het aanbod te groot is en dat de plastic vuilniszakken zich ophopen naast de verzamelplaatsen.

Extra containers
,,Hier is wat ons betreft maatwerk nodig”, vult raadslid Tom Beuker (Morgen!) aan. ,,Of we gaan extra containers plaatsen, of de opslag wordt vaker geleegd.” De problemen worden ook regelmatig gemeld in Hoorn en Enkhuizen.
De gemeente en HVC willen komend jaar de effecten van het recycletarief tegen het licht houden.
Tot slot wil de coalitie in Medemblik dat er een oplossing komt voor het aanbieden van plastic afval in de historische binnensteden en bij appartementencomplexen. De bewoners hebben geen oranje afvalbak en kunnen alleen vuilniszakken aanbieden.

Wegwaaien
Beuker: ,,Dat geeft op ophaaldagen vaak overlast, en zeker in deze tijd van het jaar kan het nog wel eens wegwaaien. Ons idee zou zijn om daarvoor ook ondergrondse containers te plaatsen. Of een andere oplossing die hier kan helpen.”

Scroll naar boven