GOEDKOPE WONINGEN OF…….GOEDKOPE KRITIEK?

Zo nu en dan word je wel eens getrakteerd op een (lokaal)politieke column. Helaas spatten de nuance, objectiviteit en zelfreflectie daar vaak niet direct van af. Dat je als oppositiepartij je punt wil maken is meer dan begrijpelijk maar de lenigheid waarmee men met feiten omgaat zou in de turnwereld waarschijnlijk de hoogste score opleveren. Neem nu bijvoorbeeld de columns over woningbouw en de woonvisie recentelijk van de VVD met o.a. kritiek op te dure goedkope woningen. In 2023 is er een motie van de VVD aangenomen om een inspanning te verrichten voor betaalbare koopwoningen voor jongeren van max. €250.000,-. 

Zoals iedereen weet wordt alles jaarlijks fors duurder. Dat er nu voor 2024 een geïndexeerd bedrag wordt aangehouden van €273.000,- is dan natuurlijk niet zo vreemd (zelfs onder VVD leden zijn er ondernemers die prijsstijgingen doorberekenen!). Maar die €273.000,- wordt door de VVD nu opeens ambitieloos genoemd. Omdat het hier niet meer dan alleen een indexatie van die €250.000 betreft kun je eigenlijk niet anders concluderen dat deze €273.000,- dan het logische resultaat moet zijn van een kennelijk totaal ambitieloze motie van de VVD in 2023. 

De woonvisie zoals op 15 februari aangenomen is overigens de meest sociale en betaalbare in het bestaan van onze fusiegemeente Medemblik, maar voor de VVD kennelijk niet links genoeg want dat was de enige partij die tegenstemde. Zonder woonvisie trouwens geen woningen! Dus in plaats van bouwen, bouwen, bouwen zegt de VVD voor de komende jaren: wachten, wachten, wachten! In een andere column maakt de VVD gewag van het feit dat er onder het bewind van deze coalitie en dit college slechts sprake is van een schamele 38 woningen sinds de verkiezingen twee jaar terug, dit is inderdaad een aantal om niet over naar huis te schrijven. 

Maar zoals iedereen weet is er altijd een tijdspad van meerdere jaren tussen plan-/besluitvorming en daadwerkelijke realisatie. Met andere woorden: die schamele 38 woningen is dus de bestuurlijke productie van het vorige college met een wethouder waarvan de VVD de politieke signatuur vast wel weet te herinneren. Ook wordt in er in die column gewag gemaakt van een enorm geldverslindend zandpakket als voorbelasting op locatie de Kaag (Wervershoof). Los van het feit dat voorbelasting in de kaagpolder niet eens zo erg onlogisch is (bestaande woningen in deze polder hebben onderhand vaak een loopplank schuin omhoog naar de voordeur), is het natuurlijk ook zo dat ook de besluitvorming voor de Kaag onder regie van de vorige wethouder heeft plaats gevonden. 

Gelukkig denkt MORGEN! daar anders over en is onder regie van onze wethouder Jeroen Broeders een ambitieus woningbouwprogramma in de stijgers gezet met als doel om t/m 2029 maar liefst 1650 woningen te bouwen! 

Kortom: om de boel scherp te houden is het natuurlijk prima om de coalitie af en toe flink onder vuur te nemen. Mijn welgemeende tip zou dan wel zijn: Schiet je op de coalitie…mik dan wel langs je eigen voet!

Cees Neefjes – fractie MORGEN!

Cees.neefjes@raadmedemblik.nl

Scroll naar boven